Jídlo a pití

Řecká kuchyně patří velmi rozmanité a oblíbené evropské kuchyně, z jejíž široká nabídka uspokojí každého strávníka. Obecně můžeme říci, že řecká jídla jsou charakteristická svojí lehkostí, chutností, pestrostí a zdravým životním stylem.

Každý ostrov, stejně tak i Zakynthos, má svoje gastronomické speciality a typické prvky různých národnostních skupin, které se na daném území vystřídali. Zakynthoská kuchyně je dosti poznamenaná dlouholetou vládou italské rodiny, která měla na jídelníček velký vliv. V jídelníčku převažuje rybí maso, mořské plody, olivový olej, čerstvé bylinky, koření, zelenina a ovoce. Jelikož se v kuchyni hojně používá panenský olivový olej, který se na ostrově vyrábí z pěstovaných olivovníků, je zakynthoská kuchyně zařezána mezi kuchyně středozemní.

K oblíbeným předkrmům patří čerstvé zeleninové saláty, které obsahují rajčata, papriky, okurky, olivy, olivový olej a strouhaný kozí nebo ovčí sýr. Zelenina se také velmi často konzumuje syrová, k oblíbeným tepelným úpravám zeleniny patří grilování, smažení a zapékání. Tepelně se upravují lilky, artyčoky, cukety, papriky a brambory. Na ostrově se zelenina ve velké míře pěstuje, tudíž není divu, že v jídelníčku místních obyvatel převládá.

K místním tradičním pokrmům patří sartsa, což je pokrm, který se připravuje z hovězího nebo telecího masa, přidávají se rajčata, česnek, olivový olej a oregáno. Pokrm se posype strouhaným sýrem a nechá se zapéct. Nejčastěji se podává s čerstvou zeleninou a pečivem.

K oblíbeným pokrmům místních obyvatel patří ladotyro neboli ovčí pikantní sýr, který se nakládá do olivového oleje. Do nálevu se přidávají čerstvé bylinky, což dodá sýru charakteristickou aromatickou vůni a speciální chuť.

Velmi oblíbenou řeckou specialitou je tzatziki, jenž se připravuje z jogurtu, nastrouhané okurky, ochutí se česnekem, koprem, případně dalšími ingrediencemi.

Obyvatelé Zakynthosu téměř všechny pokrmy ochucují čerstvými bylinkami, v minimální míře používají koření. Obliba bylinek je právě pozůstatkem vlivu italské kuchyně, jelikož právě Italové nahrazovali koření čerstvými bylinkami, které si sami pěstovali. K oblíbeným bylinkám, které si obyvatelé ostrova sami pěstují, patří bazalka, saturejka, tymián, máta a meduňka.

V masném jídelníčku převažují ryby a mořské plody, oblíbené je jehněčí a skopové maso a králík nebo zajíc. Tradičním pokrmem je mousaka, což je nákyp připravený z mletého masa, lilků, brambor a čerstvých bylinek. Pokrm se zapéká v troubě, dochutí se bešamelovou omáčkou z vajec, mléka, mouky a kořenících směsí, na závěr se posype sýrem. K tradičním řeckým pokrmům a místním specialitám patří gyros, jenž se připravuje na svisle se otáčejícím rožni, ze kterého se maso okrajuje do chlebové kapsy (pita chlebu) a bohatě plní zeleninovou směsí.

K oblíbeným místím dezertům patří baklava, což je desert připravený z listového těsta plněném mletými ořechy, ochucený pomerančovým sirupem, citrónovou šťávou a muškátovým oříškem.

Nápoje

K tradičním místním nápojům patří aperitivní anýzový likér zvaný ouzo, které disponuje velmi charakteristickým bílým zbarvením. K velmi kvalitním a delikatesním druhům patří Ouzo Giannatsi z Plomari, které je k dostání s alkoholickým podílem 42 % nebo 45 %.

K oblíbeným a tradičním řeckým alkoholickým nápojům patří Metaxa, jejíž kvalita se posuzuje podle počtu uvedených hvězdiček na etiketě. Metala musí zrát minimálně tři roky v dubových sudech, poté se tekutina smíchá s muškátovými víny a směsí bylinek. Po této proceduře zraje koňak dalších šest měsíců.

Oblíbeným alkoholickým nápojem je víno – Retsina, s tradiční pryskyřicovou příchutí, která je charakteristická pro místní, řecká vína.

Z nealkoholických nápojů se konzumují perlivé a neperlivé vody, pomerančové a citrónové limonády nebo šťávy připravené z čerstvého ovoce.

Z teplých nápojů je oblíbená káva, která se na ostrově připravuje na několik způsobů, nejčastěji se popíjí káva silná, podávaná v malých šálcích. K oblíbeným druhům patří káva s bohatou pěnou nebo dosti ředěná mlékem, což je opět pozůstatek italského způsobu přípravy kávy.